Vanilya Bitkisi Nasıl Yetişir?
3 mins read

Vanilya Bitkisi Nasıl Yetişir?

Vanilya Bitkisinin botanikteki adı yani bitki camiasındaki adı Vanilya Planfolia olarak bilinir. Salapgiller ailesinden olan Vanilya Bitkisi tırmanıcı gövdeye sahip bir bitkidir. Yetiştirilme koşulları farklı olmakla beraber üretim miktarı sebebiyle değerli bitkiler arasında bulunur. Aroma olarak gıda sektöründe kullanılmaktadır. Amerika’nın güneyinde yetişen bu bitki tropikal bölge bitkisidir. Sapsız ve yassı yapraklara sahip olan Vanilya Bitkisi meyvesi tohumların içinde bulunur. Keskin kokusu bulunmakla beraber tadı acıdır. Vanilya bitkisi dikildikten üç yıl kadar sonra meyve verecektir. Yetiştirilme süreci zahmetli olan Vanilya Bitkisi Nasıl Yetişir? 

Vanilya bitkisi özellikle humuslu ve besin miktarı yüksek toprakta yetişmelidir. Haftada maksimum iki kez sulanması gereken bu bitki çok güneş sevmese de akşam güneşi alsa iyi olacaktır. Bakımı zor olduğu için yapraklarının hiç bir yere değmemesi gerekir. Yanına bir sap dikerek yere sarkmasını engellemeniz gerekiyor. Çiçekten aldığınız poleni diğer çiçeğe vererek tozlanma sağlayabilirsiniz. Tropikal ormanda yetişen vanilya bitkisinin tozlanma işlemini arılar yapar. Yetiştirilme esnasında tozlanma elle yapılacaktır. Verim alması zor olan Vanilya Bitkisi aromatik kokusuyla değerli bir bitki olarak bilinir. Bu kadar zahmet sonunda elde edilen vanilya lezzetli tadı ve kokusunun dışında oldukça faydalıdır. Strese ve uykusuzluğa iyi gelecek olan Vanilya bitkisi akciğerleri ve bronşları temizleyecek, hazmı kolaylaştıracaktır.

Vanilya Ağacı Nerede Yetişir?

Sıcak iklimi seven bir bitki olduğundan ötürü vanilya ağacı tropikal bölgelerde yetişir. Özellikle Meksika’nın Atlantik Okyanusu etrafında yetiştirilmeye başlanan vanilya bitkisi daha sonra Karayiplerden Pasifik Okyanusuna kadar olan bölgede yetiştirilir. Ekvatorun iki tarafında da yetiştirilen vanilyanın asıl yurdu Orta ve Güney Amerika’dır. Özellikle Madagaskar, Meksika, Cava, Reunion, Boyrbo ve Antiller de yetişmektedir. Vanilya bitkisi yetiştirilip meyve verdiğinden dolayı bakımı ve büyütülmesi çok zahmetlidir. Dokuz ay boyunca kurutulan meyveler kokusunu vermeye başlayacaktır. Renk ve kokusu tam olduğunda işleme alınacaktır. Oldukça zahmetli ve işçilik isteyen bir yetiştirilme süreci bulunmaktadır. Bundan dolayı vanilya bitkisi oldukça değerli bir bitkidir.

Vanilya Çiçeği Anlamı Nedir?

Bildiğiniz gibi her çiçeğin kendine has bir karakteri ve kendine has bir dili vardır. Çiçeklerin şekli, rengi, kokusu da o çiçeği anlamlı kılmaktadır. Saflığı ve sadeliği simgelemesiyle ön plana çıkan Vanilya çiçeğinin İngilizce anlamı Heliotrope’dir. Önce beyaz olan sonra sarımsı bir renge dönen çiçeklere sahip olan Vanilya çiçeği rengi çok hoş bir renktir. Vanilya çiçeği rengi büyük boya firmaları tarafından evlerin iç ve dış boya rengi olan boyalarda genellikle kullanılmaktadır. Vanilya rengi insanlar tarafından hep açık renk olarak nitelendirilse de aslında beyaz renk vanilya rengi değildir. Vanilya çiçeği zor yetiştiği için rengi de önemlidir. Vanilya çiçeği evde yetiştirilemeyen bir çiçek olarak bilinmektedir. Vanilya kokusuyla da sevildiği için fazlasınca tercih edilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir