Leylandi Çamı Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
3 mins read

Leylandi Çamı Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Leylandi çamı olarak adlandırılan çam yeşil ve dayanıklı bir bitki olduğundan dolayı sıklıkla tercih edilen ve beslenen bir bitki türüdür. Genelde bahçe duvarını örten ve çit olarak kullanılan bu bitki türü aşırı soğukta ve rüzgara dayanıklı çam türlerine nazaran daha hızlı büyüyen bir tür olarak karşımıza çıkar. Peki, Leylandi Çamı Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır? 

Leylandi çamı da suyu geçiren fazlasınca sert olmayan toprakları tercih ederler. Dikimi yapıldığı zaman dilim yapılan yerin toprağa gömülmesi gerekir. Yeni dikimi yapılan leylandi yağmur almadığı zaman 2 günde 1 kova kök diplerine sulanması gerekir. Bitkinin ilk dikimi yapıldığı zaman köklerine zedelenmemesi için bir sopayla sabitlenmesini öneririz. Leylandi çamına yılda  kere taban ve yüzey gübresi vermek faydalı olacaktır.

Leylandi Çamı Ne Zaman Dikilir?

Leylandi Çamı dikimi için en uygun zaman Ekim ayıdır. Gerek sulaması, gerek budaması yani kısaca bakımı düzgün bir şekilde yapılmalıdır. Geçirgen toprağı seven bu çamın kökleri derinlere indiğinden dolayı toprak geniş bir şekilde açılmalı ve bol su ile sulanmalıdır. Düzenli sulama yapılması için damlama sistemini kullanmanızı tavsiye ederiz. Toprağa diktikten sonra çiçeğinizin can suyunu bolca vermeniz gerekir. Rüzgar veya dış etkilerden etkilenmemesi için de bir sopayla sabitlemeniz iyi olacaktır. Tam da bu esnadan sonra bol su verilmesi ağacın sağlıklı bir şekilde büyümesine neden olacaktır. Budama işleminin de mart ayına kadar sürmesi gerekir. Diğer aylarda yapılan budama ağaca zarar verebilir. Bundan dolayı dikilecek aylara dikkat edilmesi gerekir.

 

Leylandi Çamı Kaç Metre Arayla Dikilir?

Leylandi Çamı tek olarak yetişebildiği gibi aynı zamanda duvar ve çit olarak toplu bir şekilde de yetiştirilebilir. Peyzaj kullanımında yaygın olarak kullanılan bu ağaç türünü budarken nasıl büyümesini istiyorsanız o şekilde budamalısınız. Leylandi çamı dikimi yaparken 1 metre arayla dikimini yapmanız gerekir. Leylandi çamı büyüdüğünde  budamayla aralarını doldurarak şekil verebilirsiniz. Zamanla büyüyrn çam arada olan boşlukları doldurarak sıklaştığını göreceksiniz. Çamınıza istediğiniz şekli verme imkanınız bulunmaktadır. Dikimi esnasında arada olan mesafeyi ne kadar uzak tutarsanız ağaç büyüdükçe budayıp şekil vermeniz o kadar uzun sürecektir. Aynı zamanda Leylandi çamını saksıda yetiştirmek isterseniz olumlu sonuç alamadığınızı göreceksiniz. Çamınızın kökleri derinlere inene dek toprağı güçlü şekilde tutabilme özelliğinden dolayı saksıda verim alamazsınız. İklim olarak her yerde kolay yetişme özelliğine sahip olan Leylandi çamının daha çabuk ve daha sık olması için 1 metreden daha kısa mesafede dikim yapmanızı tavsiye ederiz.

Genelde çitleri kapatmak için dikilen bu çam kısa sürede büyüdüğü gibi sizin çitlerinizin daha güzel görünmesine neden olacaktır. Eğer Leylandi çamı dikimi yapmayı düşünüyorsanız mutlaka bahçe veya peyzaj alanınız olması gerektiğini unutmayın. Çitleri kapatmanın yolunun ve  bahçenizi güzelleştirmenin sizin elinizde olduğunu unutmamalısınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir