Gübre Nedir? Gübrenin Faydaları Nelerdir?
3 mins read

Gübre Nedir? Gübrenin Faydaları Nelerdir?

Bitkilerinizin daha iyi hale gelmesi için yeterli suya ve doğru ışığa ihtiyacınız olduğunu biliyorsunuz. Peki, bitkilerinize iyi bakmak için başka ne yapmanız gerekiyor? Havanın soğuduğu bugünler de bitkilerinizin daha sağlıklı olması için gübreleme yapmanız gerekiyor. O zaman sizin için hazırladığımız yazımızı okumaya başlayın. Gübre Nedir? Gübre Nasıl Kullanılır? 

Gübre Nedir?

Bitkilerin büyümesine katkı sağlayan ve daha verimli olmasını sağlayan hem doğal hem de yapay bir madde olan gübreler toprağın doğal verimini artırırken topraktan alınan kimyasal maddeleri mahsullerle birleştirir. Bu nedenle de topraüın kalitesi artar ve bitkilerin ömrü uzar. Fakat gübreyle bitki besininin karıştırılmaması gerekir. Bitkiler kendi besinlerini de fotosentez yaparak ışığı kullanarak üretecektir. Diğer yandan da gübre aslında insanların aldığı vitaminlere benzer. Toprağı her suladığınızda gübrede olan mineraller kendini salacaktır. Böylece bitkiniz tüm bu minerallerden faydalanmış olacaktır.

Gübrenin Faydaları Nelerdir?

Bildiğiniz gibi bitkinizin toprağı zaman içerisinde besinlerini kaybeder. Gübre sayesinde bitkinizin toprağının zamanla kaybedileceği temel besinler yeniden alınır. Yani bitkinizin ihtiyaç duyduğu temel besin seviyelerini yüksek tutarak bitki sağlığını korumanız için gübre kullanmanız şarttır. Fakat her bitki için aynı sıklıkta gübreleme yapılması şart değildir. Mesela orkide gibi bir bitkiniz varsa daha az besin kullanmanız gerekir. Çünkü orkideler başka bir bitkide büyüyen ve besin için değil destek için bakılması gereken bir çiçektir. Aynı zamanda yeni ekilmiş olan saksı bitkileri için gübreleme işlemi gerekmemektedir.

Gübre Seçimi Nasıl Yapılır?

Bitkiniz için gübre alırken dikkat etmeniz gereken pek çok şey vardır. Elbette marka adı bunlardan biri değildir. Bundan dolayı Azot, fosfor ve potasyum içeren gübreler bitkinizin temel makro besin maddeleridir. Bu sebeple gübre alırken dikkat etmeniz gereken şey gübrenin içinde yer alan Azot, fosfor ve potasyum oranına dikkat etmenizdir. Aynı zamanda yüksek oranlı gübreler, düşük oranlı gübrelere göre daha çok tercih edilir. Bunların dışında gübrenizin mikro besinleri de olabilir. Mikro besinli gübreler aynı zamanda tam gübre olarak da adlandırılır. Tam gübrelerde kalsiyum, magnezyum, bor, çinko, kükürt, manganez, bakır ve molibden içerebilir. Unutmayın ki her mikro besin, bitkilerin gelişimsel sürecinde önemli rol oynar.

Gübrelerin birbirinden farklı çeşitleri vardır. Sıvıdan toza zamanla değişen peletlerden organige pek çok gübre arasından tercih yapabilirsiniz. Fakat onca seçenek arasından hangisini seçmeliyim diye sorarsanız cevaplayalım. Gübre çeşitleri arasından tercihinizi bitkinizin türüne ve bütçenize göre yapmanız gerekir. Gübre fiyatları değişkenlik gösterdiği için bütçenize uygun olan gübreyi seçmeniz önemlidir. Sıvı ve toz gübreler yaygın olarak kullanılan uygun fiyatlı gübrelerdendir. Ayrıca bu tür gübreleri bitkinizin ihtiyacınıza göre su ile seyreltebilir ya da daha fazla kullanabilirsiniz. Kullandığınız gübre organik ise eğer daha konsantre ve uygun fiyatlı gübre kullanmış olacaksınız.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir