Barış Çiçeği
3 mins read

Barış Çiçeği

Barış çiçeği, zarif görünümlü ve beyaz renkli çiçekleri ile dikkat çeken, diğer adı yelken çiçeği olan bitkidir. Ev, ofis ortalarında yetiştirmeye elverişlidir. Hızlı büyüme eğilimi ve zarif görünümünü ön plana taşıyan kapalı formda çiçekleri ile dikkat çeker. İlkbahar ve Sonbahar dönemlerinde çiçeklerini açar. Bu dönemde parlak ve canlı yeşil tonunda, geniş yapraklara sahiptir.

Barış Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Barış çiçeği için bakım adımları:

  • Mevsimsel değişimlerden muhafaza edilmelidir. Kış aylarında düşük sıcaklık değerlerinde don olayından korunması amacı ile iç mekana alınmalıdır.
  • Hassas köklerini korumak ve verimli büyüneyi korumak amacı ile senede bir kere toprağı gübrelenmelidir.
  • Yaprakları bir fıs fıs şişesi kullanılarak, nazikçe sulanmalı ve toz kaplandığı zamanlar nemli bir bez ile silinerek gözenekleri açılmalıdır.
  • Direk güneş ışığı altında konumlandırılmamalıdır.
  • Bitkinin bulunduğu ortam 10 ila 27 santigrat derece arasında tutulmalıdır.
  • Ekim için ilkbahar başı tercih edilirken, salonda ve ofiste yetiştirilmesi halinde her evsim ekimi yapılabilir.
  • Sulama işlemi için toprak kontrol edilmeli ve toprağın nemi kaybolmadan bol su ile sulama yapılmalıdır.
  • Bitkinin çiçeklenme hızını arttırmak amacı ile senede 1 kez bitki, güneşsiz ortamda 1 hafta kadar tutulmalıdır.
  • Besin ihtiyacını karşılamak için ise yağmur suyu biriktirme ve bu su ile bitkiyi sulama işlemi uygulanır.

Barış Çiçeği Toprağı Nasıl Olmalıdır?

Barış çiçeğinin ekileceği toprak, mineral bakımından zengin olmalıdır. Torf özelliği yüksek oranda olan, lifli ve kumlu bit toprak çeşidi ekim işleminde kullanılmalıdır. Ekim işlemi ardından torf toprak sulanmalı ve 12 saat kadar süzme işlemine tabi tutulmalıdır. Bu işlem için altı delikli bir saksının kullanılması yeterlidir.

Barış Çiçeği İçin Saksı Değişimi Nasıl Olmalı?

Barış çiçeği için saksı değişim işlemi bir sene içerinde 2 kez yapılmalıdır. İlk değişimin İlkbahar ortasında yapılması gerekir. Kökler özenle zarar verilmeden toprağın bir kısmı ile çıkarılıp, yeni bir saksıya eklenir. Çevresi ile yani toprak ile doldurularak, desteklenir. İkinci toprak değişimi için ideal zaman ise; Kış mevsimidir.

Barış Çiçeğine Budama Yapılır Mı?

Barış çiçeği için budama işlemi önerilmez. Çiçeklerin beyazdan yeşile dönmesinin başlaması ile birlikte sadece çiçekler tepe bölgelerinden makas ile narince kısaltılmalıdır. Diğer yandan sararan ve ömrü tükenen yapraklar aynı şekilde alınabilir. Haftada bir yaprakların tozunun alınması önerilirken gövde boyuna budama yapılmamalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir