Barbunya Bakımı Nasıl Yapılır?
3 mins read

Barbunya Bakımı Nasıl Yapılır?

Barbunya bitkisi gereken iklim koşulları sağlandığı zaman iyi verim sağlayan baklagiller arasında yer alır. Barbunya sınıfından kaliteli verim sağlarken en önemli nokta ise barbunya bakımı olmaktadır. Barbunya bakımı yapılırken gereken koşulların sağlanması gerekir. Ege bölgesinde fazlasınca tüketilen Barbunya dekar veriminde, iyi kalite sağlar. İri ve kaliteli bir barbunya tohumu kullandığınız zaman hasadı daha kolay yapabileceksiniz. Barbunya ekiminde bir diğer önemli nokta ise topraktır. Eğer kapalı ortamda Barbunya yetiştirecekseniz her mevsim ekimini yapabilirsiniz. İlkbahar aylarında barbunya tohumunun ekilmesi de soğuktan zarar görmesini engelleyecektir.

Barbunyadan iyi verim almak için bazı püf noktalarına dikkat etmeniz gerekiyor. Barbunya tohumu ekmeden önce toprağının havalanmış olmasına dikkat etmelisiniz. Tohumlar çimlendikten sonra da gübre desteği yapmalısınız. Toprak kuru kalmadığı zaman barbunya verimi daha yüksek olacaktır. Barbunya yetiştirilecek toprak ve barbunyanın tohumuna dikkat ettiğiniz takdirde 1 dekarda 1,5-2 ton verim alabilirsiniz.

Oturak Barbunya Çeşitleri

Oturak Barbunya veya diğer adıyla bilinen casa barbunya çeşidi erkenci yani 2 aylık barbunya çeşididir. Oturarak barbunya çeşidinden çok yüksek verim aşlınabildiği gibi bu bitki güçlü bir yapıdadır. Hasat konusunda fazla ve hızlı verim alınan bu barbunya  çeşidi yapı olarak düz ve gösterişli renge sahip bir barbunya türüdür. Pazarlarda yerini alan Oturak Barbunya vitamin olarak da yüksek baklagiller arasında yer alır.

Sırık Barbunya Çeşitleri

Sırık Barbunya da her barbunya çeşidi gibi iyi ve doğru yapıldığı takdirde 15 santime kadar uzar. Sırık barbunya kabukları kırmızı renkte olmaktadır. Koyu renge sahip olan bu barbunya türü Ege bölgesinde zeytinyağlı olarak yapılarak sofralarda yerini almaktadır.

Barbunya Hasadı

Çeşitliliğe ve bölgenize bağlı olarak 100 ile 140 gün içerisinde barbunya hasadı yakın olmalıdır. Kapsüller kurumaya ve sararmaya başladığı zaman bitkileri sulayın. Eğer çok nemli değilse ve bitkiler arasında fazla boşluk varsa fasulye bitki üzerine iyi kuruyabilir. Kayalar kadar sert olacak ve kuruyacaklardır.

Barbunya Tohumu Nasıl Çimlenir?

Barbunya tohumlarını ocağa atmadan önce suda veya nemli bir bez içerisinde bekletmeniz gerekiyor. Bu da tohumu çimlendirme yüzdesini artıracaktır. Toprak ısısının 10 derece ölmesi daha uygundur. Barbunya tohumunu eğer açık arazide çimlendirecekseniz çimlendirecek toprağı işleyiniz.işlenmiş toprağa barbunya tohumlarını yerleştiriniz ve üstünü ince elenmiş toprakla 3-4 cm arasında kapatınız.Toprak yüzeyini şeffaf bir naylonla kapatınız.Periyodik olarak toprağı nemlendiriniz.Çimlenme tahmini 6-10 gün içerisinde gerçekleşecektir.

Satın aldığınız barbunya fidelerinin dikimini yapmadan önce de dikim yapacağınız yerin tavına gelmiş ve işlenmiş olması gerekir. Toprak ısısının uygun olması, don olaylarının geçmiş olması ve barbunya fidesi dikilecek olan toprağın yeterli miktarda minerale sahip olması gerekir. Barbunya fidelerini fideler arası 7 ile 12 cm arasında sıralar arası 40 ile 60 cm olarak şekilde dikimini gerçekleştirebilirsiniz. Siz de barbunya tohumunu satın alarak uygun koşullar olduğu zaman dikimini gerçekleştirebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir