Üzerlik Otu Nazara İyi Gelir Mi?
Üzerlik Bitkisi diğer bitkiler gibi özel bakım gerektirmeyen ve doğada kendişiğinden yetişebilen bir bitkidir. Anadolu bozkırlarında kolaylıkla bulunan Üzerlik bitkisinin bir diğer adı da nazar otu olarak bilinir. Nazara iyi geldiğinden ötürü bu adı almış olan üzerlik bitkisi evin herhangi bir köşesinde veya kapı girişlerinde demet yapılarak asılabilecek bir bitkidir. Yakılarak, tütsü olarak kullanılan üzerlik bitkisi beyaz çiçekli, çok dallı bir bitkidir. Meyvesi basık ve küre şeklindedir. Fosfor bakımından oldukça zengin olan bu bitki sağlık açısından da bir çok hastalığın tedavisinde doğal tedavi yöntemi olarak kullanılmaktadır. Arkeologlar, üzerlik otunun bulunduğu yerlerin altında mutlaka arkeolojik buluntu bulunmaktadır. Fosforik asit ise eski yerleşim yerlerinin olduğu alanlarda yoğun görülür. Üzerlik bitkisinin toprağı her daim nemli kalmalı, güneş görmeli, bazı dönemlerde budaması yapılmalı ve yeri fazla değiştirilmemelidir.
Üzerlik Otu Nazara İyi Gelir Mi?
Halk arasında nazara iyi geldiği konusunda bazı söylemler olan üzerlik otunun bir diğer adı da nazar otudur. Nazar istemsizlik, çekememezlik, kıskançlık gibi etkilerden kaynaklanan negatif bir enerjidir. Nazara karşı tütsü uygulamak Anadolu’da kullanılan yaygın bir uygulamadır. Nazara karşı üzerlik otu yaprağı ya da otu kullanılabilir. Yakılan üzerlik otunun dumanı üzerinde nazar olduğu düşünülen kişiye ve yere tamamen nüfuz edecek şekilde uygulanırsa nazarın etkisi de ortadan kalkacaktır.
Üzerlik Otu Nerelerde Bulunur?
Afrika, Asya ve Amerika’nın sıcak bölgelerinde yetişen Üzerlik otu yurdumuzda ise Orta Anadolu’nun genellikle her yerinde bulunur. Daha çok kumluk ve taşlık alanları seven Üzerlik otu mayıs ve ağustos aylarında yetişmektedir. Çiçekleri yeşilimsi beyaz renkte ve tohumları da kahverengi renkte olan üzerlik otu bin derde deva olan bir bitkidir. En çok kullanılan kısımları ise tohumlarıdır. Fosfor ve çeşitli vitaminler açısından zengin ve şifalı bir bitkidir.
Üzerlik Tohumu Çayı Nasıl Yapılır?
Pek çok derde deva olan üzerlik otu çay olarak da tüketilir. Üzerlik otu çayı üzerlik tohumlarından yapılır. Peki, çay nasıl demlenir? Bir su bardağı kaynamış suyun içerisine bir tatlı kaşığı kadar üzerlik katın. Beş dakika kadar demlenmesini bekledikten sonra süzerek içebilirsiniz. Üzerlik çayının faydaları arasında;
- Uykusuzluk gidereici etkisiyle rahat bir uyku sağlar,
- Anne sütünğn artmasına yardımcı olur,
- Cilt kanseri ve deri altı kanserlerini tedavi etme amaçlı kullanılır,
- Depresyona iyi gelerek sinirleri güçlendirir,
- Balgamı söktürür ve nefes darlığına iyi gelir,
- Yakılarak tütsü olarak kullanıldığında nazara iyi gelir,
- Polen alerjisine karşı ve alerjik astıma karşı kullanılır.
Saymakla bitmeyecek faydaları olan üzerlik otu bitkisi ve üzerlik otu çayı çok değerli bitki ve bitki çayları arasında ilk sırada yer alır. Siz de kolaylıkla üzerlik otu tohumu alarak hemen çayını demleyip içerek daha sağlıklı olabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.