Açelya Çiçeği Nedir? Bakımı Nasıl Olur?
3 mins read

Açelya Çiçeği Nedir? Bakımı Nasıl Olur?

Açelya çiçeği anavatanı Asya ve Amerika’nın Kuzey bölgeleri olur. Güzel renklere sahip olan çiçek ayrıca kokusuz olur.  Açelya, fundagiller ailesine aittir ve sahip olduğu renkler bakımında değişiklik gösterir. Açelya çiçeği renkleri; eflatun, sarı, pembe ve beyaz şeklinde olabilir.

Açelya Çiçeği Nedir?

Açelya çiçeği nedir, havaların düzelmesi ve bahar ayının gelmesi ile çiçek açan bir bitki olur. Çalılık bitkisi olarak da tanımlanan çiçek, pek çok renk cümbüşünde açar. Kokusu olmayan çiçeğin görünümü de göze çok hoş gelir.Çiçekleri ile gösterişli bir hal alan açelya çiçeğinin anlamı; sevilen kişiye ulaşmanın zor olduğu zamanlarda sevgiliye duyulan özlem şeklinde tanımlanır bu neden ile bu çiçek sevilen kişiye duyulan özlemi simgeler.

Açelya çiçeğinin faydaları da çok fazladır. Faydaları arasında egzama tarzı cilt hastalıklarını tedavi eder, basur nedeni ile oluşan kanamaları engeller ve diş etinde oluşan sorunlara iyi gelir.

 Açelya Çiçeğinin Bakımı

Açelya çiçeğinin bakımı en önemlisi gölge ve serin olan yerlerden hoşlanmaları olur. Işığı dolaylı şekilde alması öne taşır. Bu özellikle açelya çiçeğinin sağlıklı olarak yetişmesi için oldukça gerekli olur. Çiçeğin gelişim süreci başladığında gübre ve vitamin takviyeleri de yapılır.

Açelya çiçeği, bahar aylarında bahar renklerinin en güzel halleri ile yetişir. Beyaz, kırmızı, turuncu, pembe ve sarı gibi renkleri ile yetişen çiçek, uzun süreli bir bitkidir.

Daha ilk senesinde çimlenen bir tür olması ile beraber Açelya çiçeği hemen çiçek açar. Toprağı özel şekilde zengin ve doğal olması gerekir. Bakımı konusunda zengin humuslu toprakların kullanımı gerekir. Humuslu toprakları seven bu çiçekler ayrıca topraklarının da nemli olmasını ister.

Bu çeşit topraklarda yetiştirilen bu çiçeğin verimli olarak çiçek verdiğini görmek mümkün olur. Toprağın kurumadan belli dönemler ile sulanması gerekir. Suyu seven açelyaya her zaman aynı ölçüde su verilmesi önem taşır.

Gölge ya da karanlık alanlar çiçeğin çiçeklerinin dökülmesine sebep olur. Direk güneş ışığından hoşlanmayan bu çiçekler dolaylı şekilde ışık alması gerekir böylelikle gelişimi sağlıklı olur.
Saksı içinde yetiştirilen açelya çiçeği ev ve ofis ortamı gibi alanlarda rahatlıkla yetiştirilebilir. Dolaylı ışık aldığı yerde yapraklarının uzaması nedeni ile haftada bir kez yeri değiştirilir bu şekilde yaprak ve çiçeğin daha sağlıklı şekilde yetişmesine olanak tanır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir