Açelya Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
Açelya çiçeği hem güzel hem de bol çiçekli bir süs bitkisidir. Hem İstanbul’da hem de Karadeniz kıyı kesimlerinde aşırı güneşli bölgelerde yetişen bitki bahçe, balkon bitkisi olarak yetiştirilebilir. Fundagiller familyasından olan Rhododendreon cinsinin küçük, zarif, güzel çiçekli türleri ve bu türün üzerinde oluşturulmuş olan hibrit ve kültivar bitkilere de açelya adı verilir. Açelya çiçeği koyu gölge olmayan, yarı güneşli, yarı gölgeli, esintili ve nemli yerleri sever. Tüm gün esintiye ihtiyaç duyar. Sıcak ve susuz kalmaya uygun olmayan bu çiçeği kış aylarında ve ekim ayında korumanız gerekir. Sabah ve akşam güneşinin direkt olarak gelmesinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Havası kuru olsa da yazlar aşırı sıcak olmadığı zaman ağaçlı, bol yeşillikli ve yazın sık sık sulama yapılırsa herhangi bir sorun olmamaktadır. Açelya bitkisi ev bitkisi olmamakla beraber bahçe ve balkon bitkisi olarak bilinir. Hava akımına ihtiyaç duyan açelyayı eğer evde besleyecekseniz evin içinde esinti sağlamak zorundasınız. Gece boyu da serin, havadar ve esintili olması gerekir. Evde açelya yetiştirmeye çalışmak çok zor olmaktadır.
Açelya Yetiştirme Nasıl Yapılır?
Açelya çiçeği yetiştirilmesi için asitli toprak gerekmektedir. Bu toprağın pH derecesi de 4.5-6.0 civarında olmalıdır. Toprağa poşetle beraber gübre karıştırılması çok tavsiye edilmemektedir. Bu işlem yerine bol humuslu toprak kullanmanız gerekir. Aslında açelya toprağı poşetlerde hazır olarak satılmaktadır. Direkt olarak kullanabilirsiniz. Açelya kökleri hem sağa hem sola doğru yayılır. Bundan ötürü fazla derin olmamakla beraber geniş bir saksı kullanmanız gerekir. Yazın aşırı sıcak bölgelerde yetişen açelya bitkisinin bakımı için plastik saksı kullanmanın sakıncası bulunmamaktadır. Direkt musluk suyuyla sulamamanız, 3 gün bidonda bekletilmiş su kullanmanız gerekir. Üst düzeyi kuruduğu zaman alt taraf sırılsıklam kalıyorsa bu durum çok iyi değildir. Açelya bitkisinin saksının nemliliği fazla azalmamalıdır. Bundan dolayı sulama dengeleri korunması gerekir. Kökleri hastalandıkları zaman açelya çürüyerek ölür. Üst yüzeyin hiç kurumayacağı gibi sıklıkla sulamanın zararı olmayacaktır. Toprak yüzü köklerine dikkat etmelisiniz. Asla kupkuru olmamalıdır. Sıcak aylarda sık sık sulamakla da kurumayı önleyemezsiniz.
Sonbaharda Açelya bitkisinin yapraklarının üçte ikisi kadarı dökülmekle beraber gayet normal olmaktadır. İlkbaharda çiçek açtığı zaman eski yapraklar bozulacak ve yeni yapraklar da büyüdüğü zaman eskiyecek ve dökülecektir. Toprakta demir eksikliği veya toprağın pH derecesinin yükselmiş olması gerekir. Açelya bitkisinin çiçeklenmesi bittiği zaman budayabilirsiniz. Farklı renklerde çiçek açan açelyalardan bir kaç parça alarak açelyanızın farklı dallarını ayrı ayrı aşıyabilirsiniz. Aynı zamanda tepe çeliğiyle de çoğaltabilme imkanınız bulunuyor. İlkbaharda yeni gelişen dallar uzadığında kesmenzi gerekir. Açelyalar yılda bir defa çiçeklenecektir. İlkbahar ve yaz aylarında gelişen dallar biraz zaman geçtikten sonra tomurcuklanabilir. Tomurcuklanma ise genelde sonbahar aylarına denk gelebilir. Bazı zaman da tomurcuklanma dönemi yaz ortalarına denk gelebilir.