Ağaç Minesi Bakımı Nasıl Yapılır?
4 mins read

Ağaç Minesi Bakımı Nasıl Yapılır?

Ağaç minesi çiçeği sıcak iklim için dayanıklı bir bitki olarak bilinir. Yıl boyu çiçekli bir bitki olduğundan dolayı yolları ve bahçe kenarlarını süslemek için tercih edilir. Hem yaprak döker hem de herdemyeşil çalılar olarak bilinir. 150 taneden fazla türü bulunmaktadır. Sıcağı çok seven Ağaç Minesi bitkisi don olmayan yerlerde her daim yeşil kalırlar. Hava soğuk olduğu zaman da mevsimlik olabilirler. Hızlıca büyüyen bu çalılar özellikle güney bölgemizde sıklıkla tercih edilir. Sulamaya az olsa da dayanarak hayatını devam ettirir. Fazla sulamak kökleri çürütmektedir. Bahar sonu ve bahar başında budama yapmanız bitkiyi daha da canlandırarak gelişimine katkı sağlar. Budama yapıldıktan sonra da bitkinizin daha çok gelişim gösterdiğini göreceksiniz.

Ağaç Minesi Bakımı

Hem Güneyde hem de Batı bölgelerinde yetişen Ağaç Minesi büyüdüğü zaman 1-2 m uzayacaktır. Kışın ılık geçen bölgelerde bütün yıl çiçekli olan bitki soğuk olan yerlerde Haziran ve Eylül aylarında çiçeklenmektedir. Önceleri de sarı olan çiçekler zaman içinde kırmızı renge çevrilirler. Ilıman sahil kesimlerimizde de yetişen bitkinin kışın dışarıda yetişmesi oldukça zordur. Ağaç minelerinde en sık karşılaşılan sorunlar arasında çiçeklenme olmamasıdır. Ağaç minelerinde çiçeklenmeyi etkileyen faktörler arasında bazı detaylar vardır. Bitkiyi ilk satın aldığınız zaman genelde çiçeklidirler. Fakat çiçeklenmeden sonra tekrar çiçek açmayabilirler. Yer değişikliği yapmamanız gerekir. Yer değişikliği yaptığınız zaman bitkinin sorun yaşadığını göreceksiniz. Ağaç minesinin düzgün bir şekilde beslenmesi için köklerinin toprağına alışması ve iklim ışık düzeninin değiştirilmesi çiçeği strese sokar sonuç olarak da bitki tomurcuk açarak yaprak dökecektir.

 

 

Ağaç minesinin düzgün şekilde çiçek açması için tam güneşe ihtiyaç vardır. bunun anlamı da bitkinin gün içinde en az altı saat hatta altı saatin üstünde güneş alması gerekir. Bitkiyi güneş ışığından yoksun bıraktığınızda çiçek açmayacak ve enerjiden yoksun kalacaktır. Eğer bitkiniz güneş ışığı vermenize rağmen çiçek açmıyorsa muhtemelen böcekler tarafından istila edilmiş olabilir. Bu böcekler bitkinizi emerek beslenecek ve ilaçlama yapmanız şart olacaktır. Bitkinize ilaçlama yapmadığınız zaman bitkinizin öldüğünü göreceksiniz. Bazı zamanda stres ya da böcek istilası olmadan ağaç minesi çiçeklenmeyebilir. Genelde bütün bitkiler öleceğini düşündüğü zaman çiçeklenecek ya da memnun olacağı alan bulmuş ve üreme ihtiyacı hissederler. Eğer bitkiniz çiçek açmıyorsa onu canlandırmak için filizlenmiş uçları kopartarak hafif budama yapmanız gerekir. Pek çok çiçekteki gibi tohum oluşmasına izin vermeksizin çiçek saplarını keserseniz bitkinizin yeniden çiçek açtığını göreceksiniz. Ağaç mineleri aynı zamanda soğuğa karşı dayanıksız olmaktadır. Akdeniz ve Ege sahili boyunca eğer dışarıda don yoksa karasal iklimin etkisi kaybolduğu için bitki gelişemez. Fakat İç Anadolu bölgesinde yetişen bitkiler için aynı durum söz konusu değildir. Sizinde bitkiniz olmasını istiyorsanız sabırlı olmanız gerekiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir