Kalanchoe Çiçeği
Kalanchoe çiçeği, beyaz, sarı, turuncu ve pembe renkte açan çiçekleri ile dikkatleri çeken, Sukulent familyasına ait olan bir bitki türüdür. Yetiştirme ve bakım aşamaları rahatlıkla gerçekleştirilir. Aydınlık alanları seven Kalnachoe çiçeği, yüksek sıcaklığın bulunduğu ortamlardan hoşlanmaz. Bu kapsamda filtrelenmiş güneş ışığının yer aldığı alanlarda konumlandırılmalıdır.
Kalanchoe Çiçeği Özellikleri Neler?
Kalanchoe çiçeğinin temel özellikleri hakkında bilgiler:
- Kalanchoe çiçeği, lekesiz, sık ve parlak yeşil yapraklara sahiptir.
- Üzerinde açmış ve gonca şeklinde olan çiçekler bir arada yer alırlar.
- Direk olarak güneş ışığına maruz kalmayı sevmez.
- Çiçeklerinin simetrik şekilde açması, sağlıklı olduğunu kanıtlar.
- Sadece yaz aylarında değil, 4 mevsim boyunca renkgarenk çiçeklerini açar.
- Yeşil yaprakları etli ve geniştir.
- Çiçekleri yapraklarına göre daha küçük formda ve sık şekilde yetişirler.
- Cilt yüzeyinde yer alan lekeleri azaltma özelliğine sahiptir.
- Losyon ve krem yapımında kozmetik alanında kullanılır.
Kalanchoe Çiçeğinin Faydaları Nelerdir?
Kalanchoe çiçeğine ilişkin faydalar:
- Yaraları iyileştirme ve iltihap sökme özelliklerine sahiptir.
- Bitkinin yapraklarının içerisinde yer alan jel yapı ile yaraları iyileştirici krem yapılır.
- Bu jel yapısı, yıpranmış cildi yenileme, emzirme döneminde göğüs uçlarında yer alan tahriş ve yaraları geçirme niteliğine sahiptir.
- Çiçeğin yapraklarında yer alan yüzeyin soyulması ve bu yüzeyin zeytinyağına 2 saat yatırılması ardından elde edilen kür ile maske yapılır. Bu maske, siyah noktaları temizleme özelliğine sahiptir.
Kalanchoe Çiçeği Nasıl Yetiştirilir?
Kalanchoe çiçeği yetiştirmek için 4 mevsim boyunca tercih edilen tarihte, humuslu toprak yer alan saksıya veya bahçe ortamına tohum ekimi yapılır. Toprak üzerinde 2 cm’lik bir oyuk açılıp tohum ekilmeli ve can suyu verilmelidir. Bu işlem ardından sulama her hafta bir defa yapılmalıdır. Ekim yapılan alan ise güneşi doğrudan almayan bir konumda seçilmelidir. Saksı ekiminde dibi delikli model kullanılmalıdır.
Yetiştirme döneminde bakım kapsamında, gözlem yapılmalı ve solan çiçeklerin olması halinde bu çiçekler koparılmalıdır. Solan yaprak ve çiçeklerin budama ile temizlenmesi yeni çiçeklerin açmasına ortam sağlar.
Kalanchoe çiçeği üzerinde görülebilecek hastalık türleri ise mantarlanma ve küflenmedir. Bu hastalıların oluşmaması için biorganik bitki ilaçları (kimyasal içermeyen bitki ilaçları) yaz mevsimi içinde bir kez uygulanmalıdır. Bu ilaçlar ile hem mantar rahatsızlığı hem de böceklenme problemi önlenir.