Atatürk Çiçeği Nedir Bakımı Nasıl Olur?
3 mins read

Atatürk Çiçeği Nedir Bakımı Nasıl Olur?

Bütün bitkiler insanlar için önemlidir; ancak Atatürk çiçeği görünümü ile insanları daha çok etkiler. Anavatanı Meksika olan bu çiçeğin Latince ismi euphorbia pulcherrima olur. Çiçekler içinde güzel bir hediye alternatifi olan Atatürk çiçeği, yeni yıl gibi özel günlerde kurabiyeleri ve çam ağacı süslemeleri şeklinde insanların karşısına çıkar.

 Atatürk Çiçeği

Atatürk Çiçeği, Sütleğengiller ailesine mensup bir çiçek türü olup poinsettia, ponsetya ya da noel yıldızı isimleri ile de tanınır.

Atatürk Çiçeği Nedir?

Koyu yeşil yaprakları olan çiçeğin yaprakların hemen üstünde de kırmızı renkte çanak yapraklar bulunur. Bu çanak yaprakların ortasında ise sarı renkli çiçekler ilgi noktası olur. Çanak yapraklar çoğunlukla kırmızı olsa da bazen pembe ya da beyaz da olabilir.

Atatürk Çiçeğinin Bakımı

Hassas bir bitki olan Atatürk çiçeği özellikle Ocak ve şubat aylarında çiçek açar. Özenli bir bakıma gereksinim duyan çiçeğin sulama işlemi özellikle önemli olur. Toprağın kuruması ile su verilmesi gerekir. Fazla su verilmesi durumunda mantar oluşabilir hatta bitki ölebilir. Işığı seven bu çiçekler için en ideal yer pencere önüdür. Cereyanda kalmaması gereken çiçek, nisan ayında budanması gerekir böylelikle kuru ve sararan dalları temizlenir ve yeniden çiçek açar.

Ocak ve şubat aylarında çiçek açtığı gibi mart ve nisan ayında çiçek açması durur ve kaybettiği gücü kazanmaya çalışır. Çiçeğin çoğaltılması da bu dönemde yapılabilir. Yan dalları eklem yerlerinden kesilir ve uygun toprak ile saksıya dikilir.

Sağlıklı büyüyebilmesi için ışık alan ve sıcak bir yere konulması gerekir. Doğrudan güneş ışığına da dikkat edilmesi gerekir. Her ne kadar ışık alabilmesi için pencere önü iyi olsa da pencerenin açık olmaması cereyan almaması adına önem taşır. Yaz aylarında doğrudan güneş ışınına maruz kalmaması için konulan yerine dikkat edilir. Kış aylarında ise birkaç saatlik güneşin bitkiye zararı olmaz.

Her çiçek aslında yanlış bakıldığında yapraklarını döker, sararır ya da hastalanır. Atatürk çiçeği hastalıkları ise yaprak dökülmesinin yanı sıra kloroz, kök kanseri ve kurşuni küf hastalığı şeklinde olur.

Çiçeğin hastalanma sebepleri arasında bakımı esnasında yapılan hatalar yer alır. Çiçeğin yaprakları açmıyor ya da yaprakları sararıyor belki de çiçek ve tomurcuk döküyor ise çiçeğinizin hastalanmış olması muhtemel olur.

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir