Yaprak Güzeli Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
Evinize renk katacak olan Yaprak Güzeli Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır? Yaprak Çiçeğinin adı aynı zamanda Kolyos çiçeğidir. Yapraklarında renklerinden dolayı ülkemizde daha çok Yaprak Çiçeği olarak bilinen bu çiçek bakımından sizlere bahsetmek istiyoruz. Ben bu çiçeğe bakamıyorum, yapraklarını döküyor veya kuruyor gibi sorularınızın olduğunu düşündüğümüz için Yaprak Güzeli Çiçeği bakımından sizlere bahsetmek istiyoruz.
Yaprak Güzeli Çiçeği Bakımı Püf Noktaları
Yaprak Güzeli Çiçeği ev içerisinde en çok bakılan süs bitkileri arasında yer almıştır. Soğuk havayı sevmeyen bu bitki, tohumları çimlendiği zaman çoğalabilir. Ekilen tohumlar çimlenerek kolayca büyür. Yaprak güzeli bitkisi ev ve iş yerlerinde iç mekan bitkisi olarak bir kaç yıl solmadan yetiştirilir. Diğer ev çiçeklerine göre soğuk havada değilde aynı zamanda serin havada da hassaslaşan bu bitki sonbahar mevsiminde dışarıya alınmamalıdır. Güneş gören yerde büyütülmelidir. Güneş gören yerde büyütülürse boyu kısa sürede daha fazla büyüyüp 1 metreye kadar ulaşabilecektir.
Saksıda besleyeceksek eğer tek sıra halinde dikilmesi önerilen yaprak güzeli bitkisi her türlü toprakta yetişebilir fakat en çok yaprak verdiği toprak ise humuslu toprak olmaktadır. Güneşi sevmesine rağmen direk güneş ışığına maruz kalmayı sevmez.
Perde arkasında, yarı güneşli ortamda büyütülmesi önerilen bu bitkinin yapraklarının rengi güneş alışına göre değişebilir. Gölgeli olan yerde beslenirse, yaprakları yeşil olarak görünecek olan yaprak güzeli bitkisi güneşi bol olan bir yerde yetiştirildiğinde rengi kırmızıya döner. Her iki durumda da çiçek cansızlaşır. Bundan ötürü yarı gölge ve yarı güneş olan yerde beslenmelidir. Köksüz olan dallar da su içerisinde köklü hale getirilebilir. Yaprak güzelinin sulama konusunda herhangi bir hassasiyeti bulunmamaktadır.
Yaprak Güzeli Sıcaklığı Ne Kadar Olmalı?
Yaprak güzeli çiçeği gelişim döneminde 14 ile 17 derece sıcaklık isterken kış aylarında 12 ile 16 derece sıcaklıkta yetişmesi idealdir. Kış aylarında en düşük 10 ile 12 derece dayanabileceklerdir. Yalnızca kış aylarında değil sonbahar serinliğine bile dayanamayak yaprak güzeli çiçeği soğukta kalırsa yaprakları döklecek ve bitkinin öldüğünü göreceksiniz. Tropik bölgelerin bitkisi olduğundan dolayı ne çok soğuğu ne de çok sıcağı sevmeyecektir.
Yaprak güzeli ya da Kolyoz çiçeği olarak adlandırılan bu çiçek aydınlık ortamları sevecektir. Direkt güneş ışığı almayan, dolaylı yollardan güneş ışığı alan yerler bu çiçek için idealdir. Nadir olarak yarı gölge alanlarda da iyi gelişim gösteren yaprak güzeli çiçeği gölge yerlerde iyi büyüdüğünden dolayı tam güneşe maruz kalırsa yapraklarda solma yaşanabilir. Güneşin şiddetine göre bitkinin yapraklarının renkleri değişiklik gösterebilir. Aşırı güneşte yaprakları tek ton hakim olacak ve can alıcı renklerinden eser kalmayacaktır. Toprak seçmeyen bu bitki hemen hemen her tür toprakta yetişebilir. Suyu iyi geçiren, drenajı iyi olan bir toprak kullandığınızda bitkinizin daha iyi geliştiğini göreceksiniz. Toprak iyi olursa bitkiniz daha iyi gelişecektir.