Telgraf Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
4 mins read

Telgraf Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Telgraf çiçeği bakımı en kolay yapılan ev bitkilerinden olmaktadır. İdeal yetiştirme koşullarında, küçük beyaz, pembe veya mor çiçekler üretmektedir. Kolayca büyüyen ve güzel dekoratif yaprakları bulunmaktadır. Her ne kadar kolay bir bitki olsa da bazı gereksinimleri bulunmaktadır.

Telgraf çiçeğinin ışığı ne kadar iyi olursa, ürettiği çiçekler ve renkli yapraklar o kadar fazla ve parlak olmaktadır. Doğrudan güneş alan Telgraf çiçeğinin yapraklarında mor ve krem renkleri solacaktır. Öğlen güneşinin telgraf çiçeğine direk vurmadığından emin olmalısınız. Fakat sabah güneşi çiçeğinizin gelişimine katkı sağlayacaktır. Gölge, filtreli güneş ışığıa ve bol aydınlık bu bitkinin hayatta kalmasını sağlamak için yeterli olmaktadır. Telgraf çiçeği eğer yeterli ışık kaynağını almazsa, onu çekici yapan rengini kaybedecektir. Telgraf çiçeğinin bir diğer kuralı ise sulamadır. Sulamayı düzenli bir şekilde toprağı kurudukça yaptığınız takdirde çiçeğiniz gelişimine devam edecektir. Toprağın kuruyup kurumadığını anlamak için ise toprağa parmağınızı batırın. 2 veya daha fazla santimetresi kurumuşsa sulama zamanı geldiği anlamına gelir.

Çiçeğiniz büyüdüğü zaman bir besin takviyesi yapabilirsiniz. Özellikle bu bitkinize Azot bakımından yüksek bir bitki besini kullanabileceksiniz. Telgraf çiçeğinin daha renkli yapraklar üretmesine yardımcı olacaksınız. Toprağının iyi drenajlı ve iyi havalandırılmış olması gerekir. Eğer telgraf çiçeğinin kabında toprak çok sert ise toprağına bir miktar perlit ekleyebilirsiniz.

Telgraf çiçeğinizi budamaktan çekimeyin. Budama yaparken, bitkinin uzun saplarını bir yaprak düğümünün üstüne kesin. Kestiğiniz gövdenin yeniden çıkması biraz zaman alacaktır. Bu çiçeği çoğaltmanın en kolay yolu ise yaprakları dallarından keserek taze saksı toprağını ekmek ve üzerine biraz su dökerek beklemek gerekir. Az miktarda toksik özelliği bulunduran Telgraf çiçeğinin özsuyu yakıcı olmaktadır. Çiçeğin özsuyu cilde temas ederse hem insanlarda hem de köpeklerde cilt tahrişleri veya kızarıklık sorunları yaşanabilir.

Telgraf Çiçeği Özellikleri

Ana vatanı Güney Amerika olan Telgraf çiçeğinin yaprakları yumurta şeklindedir. Sukkulnet gövdeli, etli yapraklı ve yaprak dökmeyen bir bitki olan telgraf çiçeğinin tüm türleri yayılıcı olmakla beraber kısa sürede dikili olduğu saksıyı dolduracaklardır. Taze ve dolgun görünümlü olarak yayılarak sarkar. Bu sebeple telgraf çiçekleri sarkan askı sepetlerde ve sınırlandırılmış çiçek tarhlarında sıklıkla kullanılan bitkidir. Her türlü geçirgen ve hafif gevşek toprakta iyi gelişim gösterir. Yarı gölge ve doğrudan öğle güneşi almayan yerler hem yapraklarının renk kalitesi için hem de bitki gelişimi için ideal alanlardır. Aşırı koyu gölgede bitkiler çok uzayarak zayıflayacağından sabah ve akşam güneşi görebilecek, aydınlık veya dış mekanlar bitki konumlandırması için tercih edilmelidir.

Geçirgenliği yüksek olan bahçe toprağına dikimi yapıldığında bitkinin daha iyi yerleştiğini göreceksiniz. Bahar başı, şubat sonunda yanmış ve elenmiş çiftlik gübresiyle gübrelenirse bitki sağlıklı gelişimini sürdürmeye devam edecektir. Sağlıklı olarak gelişen bitkiler sizin gözünüze güzel görülecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir