Ponsetya Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
Atatürk Çiçeği olarak da bilinen Ponsetya çiçeği Atatürk’ün çabalarıyla Türkiye’de yetiştirildiğinden dolayı bu ismi almıştır. Ev, ofis ve iş yerlerinde kullanılabilecek olan Ponsetya çiçeği kırmızı ve sarı renkleri bulunan harika çiçeklerden olmaktadır. Peki, Ponsetya Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
Ponsetya Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
Direk gün ışığına maruz kalmaması gereken Ponsetya çiçeği gün ışığı aldığı yöne doğru eğilim gösterebilir. Gün ışığı almayan yönü belirli aralıklarla gün ışığına çevrilmelidir. Böylece çiçeğin bir yöne doğru eğilimi de engellenebilir. Bildiğiniz gibi bitkiler az ışık aldığı zaman beslenemeyeceği gibi çiçeklerinde solma ve kararma meydana gelebilir.
Ponsetya Nasıl Sulanmalı?
Ponsetya saksı çiçeği yazın haftada iki kere kış aylarında ise haftada 1 kere sulanmalıdır. Yazın sulama tekniğinde ise Pazartesi ve Perşembe günleri tercih edilebilir. Kışın ise sadece Pazartesi günü tercih edilebilir. Sulama esnasında kullanılan su kabu ölçeği hep aynı olmalı ve çiçeğe dökülen su saksının dibinde en fazla akşam suladıysak sabahta dökülmelidir. Sulama da temel kural bitkinin toprağı kurudukça su verilmeli, toprağın kuru ya da sulu olduğunu anlamamız için toprağına parmağımızı batırmamız gerekir. Kapı ağzı, pencere gibi açılan ve rüzgar alan yerlerden çiçekler kesinlikle uzak tutulmalıdır.
Ponsetya Nasıl Budanır?
Ponsetya çiçeği uzun süre kalan bir bitkidir. Dalların üzerinde olan çiçekler solduktan sonra çiçeğin yeniden açması için solan yaprağın ve dalların budanması gerekir. Kesilen bölgenin de içine hava akımı girmesine engel olabilmek için mutlaka çiçeğin üzeri kapatılması gerekir.
Ponsetya çiçeğinin toprak değişimi de Nisan-Mayıs ayları tercih edilmelidir. Toprak değiştirirken dikkat edilmesi gereken husus değiştirmek istediğiniz çiçeğin saksının bir numara büyüğüne dikilmelidir.
Ponsetya Vitamin Kullanımı
Ponsetya çiçeğinde vitamin kullanırken dikkat etmek gerekir. Çiçeğimizin yaprakları ve çiçekleri sağlıklıysa elbette vitamin kullanılmasına gerek yoktur. Eğer çiçeğimizin yaprakları solmuş ise budama yapmanız doğru olacaktır. Çiçek vitaminleri genellikle 1 litre suya 1 kapak şeklinde olmaktadır.
Ponsetya Işığı Sever Mi?
Ponsetya çiçeğinin yaşam alanlarımızda olmasını istiyoruz fakat o ortam ışıktan uzak kalıyorsa, bitkilerimizin yapraklarının dökülmesine, çiçeklerinin açmasına ve sağlıklı kalması için bitkilerimize yardımcı olmamız gerekir. Bunun için çiçeklerimizi doğal ortamlarına uygun hale getirmek ve ışık alması için de üstünden aydınlatıcılarla desteklemek gerekir. Saksı çiçeklerinin büyük bir bölümü aydınlığı sevecektir.
Ponsetyaya Neler Zarar Verir?
- Bitkinizi eğer aşırı derecede sularsanız,
- Bitkinizin saksı delikleri kapalıysa,
- Hastalanmış bitkilerle yakınsa,
- Toprak kalitesiz ise,
- Vitamin yetersiz ise,
- Bitkimizin yaprağında oluşan hastalıkalr varsa bu gibi hastalıkları gördüğümüzde zirai ilaç satan firmalara giderek bitkimizden bir yaprak alıp ya da toprak götürerek ona uygun ilaç alarak çiçeğinizi canlandırabilirsiniz. Zirai bayinin verdiği kullanma klavuzuna göre kullanmanız daha iyi olacaktır. Eğer uygun bir şekilde kullanmazsanız bitkinizin solduğunu görebilirsiniz.