Kına Çiçeği Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
Kına Çiçeği Yetiştiriciliği ekimden 60 ile 70 gün içerisinde açar. Bu sebeple bu çiçeğin yetiştiriciliği yapılması için erken davranılması gerekir. Kına çiçeği yetiştirmeyi öğrenerek siz de sezon sonuna kadar bu renkli çiçeklerin güzelliğini yaşayabilirsiniz. Uzun bir yetişme döneminiz varsa tohumdan kına çiçeği yetiştirebilirsiniz. Bakımı bahçe zararlılarından ötürü sorunsuz olarak gerçekleştirilmektedir. Her yıl çiçek açan bu çiçeğin büyümesi kolaydır. Bahçe merkezlerinde yaygın olarak bulunan kına çiçeği Rose Balsam olarak da bulunur. Çiçekler, çift yaprakları taşıyan ve bazı renklerde görülmektedir. Fakat belirgin damarları olan büyük cazip damarlar tarafından gizlenirler. Beyaz, kırmızı, turuncu, sarı, mor ve pembe renkte olan bu bitki aslında mini güllere veya kamelyaya benzetilir. Düzenli olarak sulanması gereken bu bitkinin suya doyması gerekir. Onları nemli tutmalı fakat ıslak bırakmamalısınız. Bitkilere aşırı su verdiğiniz zaman mantar hastalığıyla karşılaşabilirsiniz. Güneş alan ortamı seven kına çiçeği ışığı ve açık havayı seven bir bitkidir.
Kına Çiçeği Ekim Zamanı Ne Zamandır?
Baharın erken ısıttığı dönemlerde kına çiçeği ekimi yapabilirsiniz. Bahçıvanların çoğu dondan önce en iyi bitkileri verecen en az 8 hafta önce ekim döneminde ekmeyi severler. Tohumları yalnızla bir toprak tozu ile örterek nemli tutmanız gerekiyor. Kına çiçeğinde çimlenmeyi teşvik etmek ve nemi korumak için tohumunuzun üzerini örtmelisiniz. Yaklaşık olarak 10 ile 15 gün içerisinde tohumdan kına çiçeği bitkileri çıkmasını bekleyin. Genç kına çiçeği bakımı, bitkiler en az 5 cm uzunluğa ulaştığında bir gübreleme işlemi uygulanması gerekir. Nemli ve iyi drene edilmiş toprağa ihtiyacı olan kına çiçeği aralıklı olarak dikilmesi gereken bitkilerdendir. Saksıya ektiğiniz kına çiçeği bakımı sıklıkla sulama gerektirir. Bir yıl sonra çiçeğin tohumunu toplamanız gerekiyor. Topladığınız tohumun kaplarını kurumaya bırakın ve bir sonraki bahar dönemine kadar evin karanlık, serin bir alanında kapalı bir plastik torba veya kavanoz içinde tutmalısınız. Humus açısından zengin, nemli ve iyi drene edilmiş toprakları seven kına çiçeği bazı hastalıklarla karşı karşıya bırakabilir.
Kına Çiçeği Zararları
Kına çiçeği de diğer çiçekler gibi bazı hastalıklara maruz kalabilir. Kına çiçeğinde en çok görülen zararlı ve hastalık türleri arasında:
- Örümcek akarları,
- Kök düğüm nematodu,
- Yaprak bitleri,
- Tırtıllar,
- Gri Kalıp,
- Mantar yaprağı lekesi
Kına Çiçeği Anlamı Nedir?
Bildiğiniz gibi her çiçeğin kendine özgü bazı anlamları bulunmaktadır. Biz anlamasak da işimiz düştükçe öğrendiğimiz çiçekler aslında bize çok şeyler anlatabilir. Kına çiçeği de eğer birine hediye ediliyorsa işte bunun anlamı muradına ermedin, ereceksin anlamına gelmektedir. Kına çiçeği faydalı çiçekler arasında bulunur. Özellikle kına çiçekleri kurutularak macunu kas kasılmalarında etkilidir. Ayrıca yağı da özellikle sara hastalığında etkilidir. Aşırı kullanımında kabızlığa yol açan kına çiçeği deri sarkmasına da iyi gelmesiyle bilinmektedir. Siz de ister evinizde ister bahçenizde kına çiçeği yetiştirebilirsiniz.