Kelebek Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
4 mins read

Kelebek Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Güzelliğinin dışında kolay bakımıyla hemen herkesi etkilemeyi başaran Kelebek Çiçeği Bakımı oldukça kolaydır. Ömrü sekiz yıl kadar olan Kelebek Çiçeği ilk yılda çiçek açmayıp ikinci yılında çiçek açar. Özellikle çiçeğin tohumu çoğaltılırken çimlenebilmesi için serin ortamda bulunması gerekir. Tohum çoğaltması yapılırken sabah saatlerini tercih etmeniz önemlidir.

Kelebek Çiçeği Bakımı

Kelebek çiçeği bakımı yapılırken en önemli şey bitkinin toprağının beslenmesidir. Yani bu çiçeğin beslenmesi için toprağın pH değerinin 6 ike 7 arasında olması gerekir. Yaz aylarında yaptığınız sulama ile kış aylarında yaptığınız sulama oranı farklı olmalıdır. Yani yaz aylarında toprak tam nemini kaybetmeden sulanmalıyken kış aylarında ise toprak iyice kuruduktan sonra sulamanız önemlidir. Sulama işlemi düzenli yapılmadığı zaman köklerde bazı çürümeler olabilir. Sulama yapılırken çiçekleri ıslatmamaya dikkat etmelisiniz.

Çiçekleri suladığınız zaman çiçeklerde çürüme ve dökülme meydana gelebilir. Eğer büyüyen kelebek çiçeğinizi çubukla desteklemezseniz kelebeğinizin zamanla dallarının kırıldığını göreceksiniz. Kelebek çiçeğiniz gündüzleri güneşli ve ılık ortamları severken geceleri ise çok fazla serin olmayan ortamları sevecektir. Nemi seven bir çiçek türü olduğu için mutfak içinde de yetiştirilebilir bir türdür.

Mavi Kelebek Çiçeği

Şans ağacı adıyla da adlandırılan mavi kelebek çiçeğinin ana vatanı Doğu Afrika, Zimbabwe ve Uganda olarak bilinmektedir. 3 cm’ye kadar uzanan boyuna budama yöntemiyle şekil verildiği zaman sarmaşık görünümüne sahip olabilirsiniz. Kolaylıkla yetişen ve sıklıkla bol çiçek veren bir bitki olmasının dışında 8 aya kadar çiçekleri kalan önemli çiçekler arasında bulunur. Mavi renk çiçek açan, nisan ayından eylül ayına kadar güzel koku verir ve çiçek açar. Düzenli budandığında neşelenecek ve rengarenk kelebeklerin ilgisini çekecektir. Fazla soğuk havalara ve kavurucu sıcaklar altında kalmaya dayanamayarak gölgeli ve ılık ortamlara bayılırlar. Mavi Kelebek çiçeğinin çoğaltılması çok kolaydır. Saksının dışında bahçeye de ekimini yaptığınızda eğer hava çok soğuk gitmiyorsa kolaylıkla bu çiçeği yetiştirebilirsiniz. Fakat mevsim değiştiğinden dolayı kış aylarında bitkinin solduğunu hatta öldüğünü görebilirsiniz. Mavi kelebek çiçeği aynı zamanda fakir orkidesi olarak da adlandırılabilir. Genellikle ev çiçeğidir.

Kelebek Çiçeği Anlamı

Bir diğer adı Fakir Orkidesi olan bu bitki oturma odasında, salonda veya mutfakta yetiştirilen çok dallı süs bilgisi olarak bilinir. Yunanca anlam olarak da yarık çiçeği anlamını taşır. Bakır, kırmızı, leylak, mor, şarabi, beyaz ve sarı renklerde olan kelebek çiçeğinin daha bir çok rengi vardır. Muhteşem bir kokuya sahip kelebek çiçeği kanatlı ve kelebek gibi bir görünüme sahiptir. Doğu Afrika, Zimbabwe ve Uganda olan kelebek çiçeği ülkemizde fazlasınca değer görmese de yetiştirilir. Hikayesi de oldukça ilginçtir.

Tırtıl gözlerini açınca hemen beslenmeye başlar. Beklediği kozada ise renkli kanatları olmuş. Vadide papatya çiçeklerini görerek içinden ne güzel renkleri var diye geçirmiş. Papatya ile arasında ilginç diyalog geçen bu bitkinin adı kelebek çiçeği olarak kalmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir