Kazayağı Çiçeği Bakımı
3 mins read

Kazayağı Çiçeği Bakımı

Kazayağı çiçeği düz bir şekilde büyüyen ve 3 metreye kadar uzanan çekirdeğe sahip olan hızlı büyüyen, paspas oluşturan, sulu yapıya sahip bir bitkidir. Yeşil yapraklarıyla beraber dikkatleri üzerine çeken Kazayağı çiçeği 9 cm uzunluğunda ve 2 cm kalınlığında kılıç şeklinde, kesitte üçgen şeklinde yukarı doğru kavisli olarak görülecektir. Özellikle peyzaj açısından bakıldığında yeşil bir halı gibi görünen bu çiçek üzerindeki çiçeklerin daha da çekici olmasını sağlar.

Özellikle saksıda büyüyen Kazayağı çiçeği ılıman bölgelerde kış aylarını geçirebilir. Bitkiyi yetiştirmek için dalından kesip, düzenli sulamanız gerekiyor. Bitkiyi güneş ışınları yakarken bir miktar korumaya sahip olan tam ışık durumuna taşıyın. Mart ayından sonra da düzenli sulamaya devam ederek güneş ışınları yakarken onu korumalısınız. Kök sapı, bu hızlı büyüyen bitkileri yaymanın en hızlı yoludur. Tohumlar da mevcut olan ve son donmadan en az altı hafta önce iç mekanlarda dikimi yapılacak Kazayağı bitkisi önemli bir bitkidir.

Kazayağı Otu Nedir?

Kazayağı otu ıspanakgiller ailesinden bir ya da birçok yıla sahip bir bitkidir. Yetiştiği toprağın cinsine göre farklı renk tonlarında yetişebilir. Yaprakları değişken sıraya dizilmiş olmakla beraber her yaptağın dibinden bir dal çıkacaktır. Alt yaprağı kısa saplı, üst yaprakları sapsız olarak yetişmekte olan bu bitki yeşil, esmer veya kahverengimsi renkte yetişir. Çiçek, bitkinin üst kısmındaki yaprak dibinden çıkan saplar üzerinde oldukça çok çiçeğin dizilmesiyle oluşmuştur.

Kazayağı Bitkisi Nerelerde Yetişir?

Diğer bitkilere göre daha dayanıklı olan bu bitki tuzlu topraklara bayılır. Bundan dolayı sulak yerlerde kendiliğinden yetişebilme özelliğine sahiptir. Kökeni Afrika Batakları olarak bilinen Kazayağı bitkisi bahçenizde dolgu kullanmak üzere ayırdığınız bir yerde yetişebilir.

Kazayağı Bitkisi Faydaları

Kazayağı bitkisi ve çiçeği olarak bilinen bu güzel bitki antibakteriyel özelliklere sahip olduğu için vücutta meydana gelen mikroplarla savaşır. Kazayağı otuyla bazı yörelerde yemek yapıldıüı da bilinmektedir. Kazayağı yağı kullanılarak bağırsak kurtlarını ve tenyalarını düşürebilirsiniz. Ciltte kullanıldığında tahriş ve çöküntüleri kapatma özelliği sayesinde de kozmetikte kullanılır. Kazayağı çayı da mide ülserine ve mesane taşlarını düşürmede kullanılmaktadır.

Halk arasında aynı zamanta tenya otu veya solucan otu olarak adlandırılan bu bitki zararlı bağırsak solucanlarına karşı etkilidir. Bu amaçlı olarak kür şeklinde düzenli olarak çay şeklinde demlenip içilmesi tavsiye edilir. Kazayağının aynı zamanda çeşitli yemekleri yapıldığı gibi yeşil olarak salatalara da katılabilir. Üzerinde limon ve zeytinyağı gezdirilerek sade ve çiğ tüketilebilir, pirinçli yemeği yapılabilir aynı zamanda kavurarak yumurtalı yemeği yapılabilmektedir. Çocuklara 10, büyüklere 20 damla kesme şekere damlatılarak eter yağı verilebilir. 1-2 saat sonra 1 yemek kaşığı hint yağına karıştırarak içtiğinizde bağırsak kurtlarından, solucanlardan ya da tenyaların düşürülmesini saplayabilirsiniz. Siz de kolaylıkla yetiştirerek ve tüketerek hem daha sağlıklı olabilir hem de sorunlarınızdan kurtulabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir