Kalla Zambağı Bakımı Nasıl Yapılır?
Hem sevgi hem de adanmışlığın sembolü olarak karşımıza çıkan Kalla Zambağı normal bir zambak harici Arum familyasından bir çiçektir. Bu bitki aralarında sap olmadan doğrudan çiçek soğanında büyüyecektir. Büyük yaprakları olan kalla zambağı toprağın hemen üzerinde açılır ve büyüyerek 60 ile 90 cm yüksekliğe ulaşacaktır. Trompet şeklinde çiçekler, uzun bir sap tepesinde koyu yeşil yaprakların üzerinde büyümektedir. Kalla zambağında tek çiçek soğanı birden fazla yaprak ve çiçek barındırır. Yaprakları tıpkı bir ok görünümüne sahip olan çiçeğimizin bir tarafı orantısız gerilemiş, ters çevrilmiş bir çanı andıran büyük yapraklı görünüme sahiptir.
Birçok yıllık bitkilerin ana vatanı Afrika olarak bilinir. Göllerin ve gölerlerin yakınında ki yaşam alanlarını yani devamlı su temin ettiği yerleri sevdiğinden dolayı iç mekanlarda bitkinin tamamen kurumasını önlemeniz gerekir. Toprağın yarı nemli ancak çok ıslak olmayacak şekilde sulanması gereken bir bitki olduğu gibi direkt olarak güneş ışığı almayan bir yere yerleştirilmesi gerekir. İç mekanda bu bitki uygun sıcaklıkta tutulursa sonbahar aylarına kadar çiçek açabilir.
Kalla Zambağı Bakımı Nasıl Yapılır?
Kalla zambağı günün sıcak olmayan saatlerinde güneş alması gereken bir bitkidir. En iyi sonuçları almak için doğuya ve batıya bakan bir pencere tercih etmelisiniz. Suyu seven bu bitki gölet kenarlarında ve çamurda en iyi şekilde yetiştirilmektedir. Bu sebeple iç mekan zambağınızın nemli koşulları sevmektedir. Sulama yapmadan önce toprağın yüzeyden 2-3 cm derinliğe gelinceye kadar kurumasını bekleyerek ancak tamamen kurumasına izin vermemelisiniz. Aşırı sulanıp kabın içinde su biriktirilmesi bitkinize zarar verebilecektir. Bitkinizi dekoratif saksıdan çıkararak altı delikli bir saksıya koymanız daha iyi gelişmesine neden olacaktır.
Bitkinizin toprağı nemli tutulduğu sürece bu bitki için oda koşullarında normal nem uygun olacaktır. Bu çiçekler bulunduğu sıcaklıkta çok seçici olabilir. Standart saksı toprağı bu bitkiyi topraktan çıkarın. Soğanının filizlerini toprakta en az 7 cm derinlikte ve yukarı bakacak şekilde dikin. Soğanı toprakla örtüp bir kez sulayın. Tekrar sulama yapmadan önce bitkinin toprak düzeyinde görünmesini sağlayın. Gübreye ihtiyaç duymayan bu bitkide daha iyi büyüme elde etmek istiyorsanız içinde amonyum olmayan gübre kullanın. 3 litre suya 1 ölçek gübre karıştırarak iki haftada bir aralığında bir mevsim kullanın. Uzun süre gübreleme yapmanız bitkiye zarar verebilir.
Kalla zambağı gelişim gösterdiği zaman küçük siyah meyveler oluşur. Bunları da kurutarak 7 cmlik saksı toprağına ekebilir böylece yeni soğanlar oluşturabilirsiniz. Alternatif olarak kök sapını topraktan çıkararak bir parçasını koparabilirsiniz. Bu parçanın da kuruması için iki gün beklemeli hemen ardından düz olmayan tarafı yukarı bakacak şekilde ekim yapmalı ve saksı değiştirme talimatlarına göre sulamalısınız. Çiçek açması için hiç bir ek işleme ihtiyacı olmayan Kalla zambağı nem ve ışık koşulları uygun seviyede olursa çiçeklenecektir.