Bonsai Bakımı Nasıl Yapılır?
Kelime anlamı olarak bon taban veya tepsi, sai ise ağaç veya bitki anlamına gelir. Bonsai de tabakta yetişen ağaç anlamına gelir. Farklı teknikler kullanarak saksıda yaşamaya uyumlandırılmış olan minyatür ağaçlar olarak da tanımlanabilir. Doğal ortamlarda bulunan ağaçlardan genetik olarak herhangi bir farkı yoktur. Her türlü ağaç çeşitli işlemlerden geliştirilerek bonsai haline getirilebilir. Biz bugünkü yazımızda sizlere bonsai ağaçları hakkında bilgi vereceğiz. Peki, Bonsai bakımı nasıl yapılır?
Ağaçların doğal ortamlarından çıkıp ev ortamlarında yetiştirilmesi ilk kez Çin’de görülmüş olmakla beraber 6. yüzyılda da Budist rahipler tarafında Japonya’ya getirilmiştir. Günümüz şartlarında bonsai sadece minyatür ağaç yetiştiriciliği değil bir sanat formu olarak da yetiştirilmektedir. Uzun ömürlü ve dayanıklı olan bu bitki insan ömrüne nazaran daha uzun yaşadığından dolayı Uzakdoğu’da nesilden nesile miraz olarak bırakılmıştır. İnsan ile doğa arasında yetişen bonsai şekillenip büyüdükçe sahibinin de ruhunu biçimlendirir. Bundan dolayı sabır ve sevgi isteyen bir ağaçtır. Ağacımızın bizim istediğimiz forma girmesi uzun zaman alsa da bonsai sever sayısı küçük görülmeyecek kadar çok olmaktadır.
Bonsai Yetiştirme Aşamaları
Bonsai yetiştirmenin öyle katı kuralları bulunmamakla beraber farklı teknikleri bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi ve ilki fidan seçimi olmakla beraber fidanın yaşlı ağaca dönüşmesini sağlamaktır. Eğer bir sıraya dizecek olursak bonsai bakımını budama, telleme ve saksılama diğer adımları olmaktadır. Budama, aslında bitki ve ağaçlar için bir gençleştirme işlemi olsa da bonsailer için yaşlandırma işlemidir. Telleme ve bakır bir tel yardımıyla budanmış dallara istenilen şeklin verilmesi gerekir. Saksılama ise fidanın kazık köklerinden ayıklanması ve bakımı esnasında fazla suyun süzülmesini sağlayan, derinliği az olan bonsai saksılarına alınmasıdır. Saksılama esnasında kullanılan toprağın pH değeri ise 5,5 ile 6,5 arasında olması gerekir.
Bonsai Bakımı ile alakalı en çok dikkat edilmesi gereken şey sulamadır. Sulama yaparken en önemli şey de bonsaimizin toprağının sürekli nemli kalmasını sağlamaktır. Burada herhangi bir periyoda bağlı kalmadan toprağı elimizle kontrol ederek su ihtiyacını tespit etmeniz gerekir. Sulama yaparken aynı zamanda yağmurlama yöntemi uygulamak hem yaprakları hem gövdeyi hem de toprağı besleyecektir. Öncelikle yağmurlamayı yaptıktan sonra fazla suyun süzülmesi için bonsaimizi direkt güneş ışığından bri yere almamalısınız. Yaklaşık olarak 15 ile 20 dakika sonra ikinci bir yağmurlama ile bonsaimizin ihtiyaç duyduğu suyu yaprak, gövde ve toprağından sağlıklı bir şekilde ayırmak gerekir. Burada da fazla suyu drenaj yoluyla süzülmesi ve saksının dibinde kalmaması bir diğer önemli noktadır. Yağmurlama yöntemi dışında herhangi bir sulama kabına koyacağımız su mümkünse gövdesini ve yapraklarını sulanmasını sağlamalıyız. Aynı zamanda bonsaimizi direkt güneş ışığına maruz koymayarak aydınlık bir ortamda bakmalıyız. Hava sirkülasyonunun olması yine canlılığını devam ettirmesi için oldukça önemlidir. Siz de ara ara bitkinizin toprağına gübre katarak onları canlandırabilirsiniz.