Hostes Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?
4 mins read

Hostes Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Hostes çiçeği bakımı ile ilgili soruların cevabını siz değerli okurlarımıza vermek istiyoruz. Hostes çiçeği aynı zamanda çilli yaprak çiçeği olarak da bilinir. Peki, hostes çiçeği nasıl çoğaltılır? Hostes çiçeği özellikleri nelerdir? Hostes çiçeği çiçek açar mı? Tüm bu sorularınızın cevabını siz değerli okurlarımıza vermek istiyoruz.

Hostes Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Gün içerisinde yapraklarının güzelliği için yarı güneş alacağı, aydınlık bir konumda olmak isteyen hostes çiçeği direk güneş almayı sevmez. Gün ışığı alamayan yaprakları için bitki yönü düzenli olarak çevriliğ eşit ışık alması sağlanmalıdır. Yeterli ışık almayan çiçeğin yaprakları solacak ve yaprak yüzeyinde kararmalar olacaktır. Boyu 30 cm’ye ulaşmadan dalları ucundan kırılmalıdır. Böylece güçlü yan dallar oluşturarak çiçeğinizin gelişim gösterdiğini görecek daha hacimli bir bitkiye kavuşmuş olduğunuzu göreceksiniz.

Hostes Çiçeği Özellikleri

Hostes çiçeği ya da çilli yaprak çiçeği olarak bilinen bu çiçek bakımı en kolay çiçeklerden biridir. Asya, Okyanusya ve Afrika’da yetişen Hostes Çiçeğinin aynı zamanda Madagaskar adasında 80’e yakın doğal türü olduğu bilinir. Pembe çilleriyle yapraklarını renklendiren şirin bir görüntüye sahiptir. Uygun ortam koşullarında 30 cm’ye kadar boya sahip olan hostes çiçeği iç ve dış mekan bakımı için uygundur.

Hostes çiçeği küçük boyutlu, pembemsi ya da mora benzer şekilde çiçek açar. Çok gösterişli bir çiçek olmayan bu bitkinin çiçek açması bitkinin ömrünü kısalttığı için çiçeklerin açması beklenmeden tomurcuklar bir makas yardımıyla kesilmelidir. Böylece bitki çiçek üretimini durdurarak yaprak üretmeye devam edecektir. Eğer çiçekleri kesmezseniz çelik yöntemiyle hemen yedek bitki köklendirmeniz gerekir.

Hostes Çiçeği Toprak Seçimi Nasıl Olmalı?

Hostes çiçeği toprağı olarak bahçe toprağı, yanmış ahır gübresi, yaprak kompostu ve dişli dere kumunun eşit karışımından oluşan bir toprak tercih edebilirsiniz. Toprak süzek olmalıdır. Toprak değişimi eğer acil bir durum olmazsa iki yılda bir olacak şekilde ilkbahar mevsiminin ortalarında havalar ısınınca değiştirilebilir.

Diğer adıyla bilinen çilli yaprak çiçeği, yaz dönemi boyunca toprak kurudukça sulanmalıdır. İklimsel farklılıklar göz önünde bulundurularak yaz döneminde daha sık sulama yapmanız gerekir. Kış dönemindeyse daha seyrek olacak şekilde haftada bir gün sulanabilir. Toprak eşit ıslanacak şekilde sulama yapılması gerekir. Havanın sıcak olduğu dönemde bitki üstten de rahatlıkla sulanabilir. Hostes çiçeğinin iyi bakılması için ortam sıcaklığının 15 derece altına düşmemesi gerekir.

Hostes çiçeği çelik yöntemiyle ya da tohumla çoğaltılabilir. Çelikle çoğaltmak daha kolaydır. Tohumla üretimde iklimsel uygun şartları sağlamanız gerektiği için filiz elde etmeniz çok zordur. Bitkide çelikleme işlemini de ilkbaharda yapmanız gerekir. Alınan tepe çelikleri derin olmayan bir saksıda köklenmeye bırakılmalıdır. Sizinde eğer hostes çiçeğiniz varsa veya çoğaltmayı düşünüyorsanız derin olmayan saksıda köklenmeye bırakmanız gerekir. Bunu yapmazsanız bitkinizin solduğunu veya verimli olmadığını göreceksiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir