Orkide Nasıl Sulanır? Nasıl Budanır?
3 mins read

Orkide Nasıl Sulanır? Nasıl Budanır?

Orkide hassas bir çiçek olduğu için bakımı da zordur. Orkide bakımı için öncelikle orkidenin hangi cins ve hangi türe ait olduğunu bilmeniz gerekir. Orkideler arasında en çok sevilen ve en çok tercih edilen türlerden biri de Phalaenopsis’i ele alalım. Filipinler ve Endonezya da rastlanılan bu türün aynı zamanda yüzlerce türü bulunmaktadır.

Düşük ışık orkidesi olarak bilinen bu türde ışık elbette insana göre değil bitkiye göre düşük ışıktır. Yani orkideniz güneşi doğrudan almayarak aydınlık bir köşeye koymanız yeterli olacaktır. Güneş ışığını direkt alan orkidenin yaprakları çabuk yanacaktır. Bunu da yaprağın rengine bakarak kolayca anlayabilirsiniz. Orkidenizin yaprakları çimen yeşili tonundan daha koyuysa orkidenizin yetersiz ışık aldığına işaret edilecektir. Bu durumda orkidenizi kademeli olarak aydınlık ortama taşımanız gerekiyor. Orkidenizi kalorifer veya herhangi bir havalandırmanın üzerine koyduğunuzda iyi yetişmediğini göreceksiniz. Orkidenizin bulunduğu oda için en ideal sıcaklık 17 ile 22 derece arasındadır. Yaz aylarında bir perdenin arkasından süzülen güneş onun güzelce çiçek açmasını sağlayacaktır.

Orkide Nasıl Sulanmalıdır?

Bazen karada yaşayan orkideler her daim nemli topraktan hoşlanırlar. Phalaenopsiz gibi epifitik orkideler biraz kurumak isteyebilirler. Yaz aylarında özellikle ek olarak yapmanız gereken birşey de ılık su ile püskürtme yapmaktır. Orkideyi plastik kabıyla veya saksısından narince alarak su dolu bir kovanın içine daldırmak orkidenizin sulanması için iyi bir yöntemdir. Çiçeğinizi mermer saksısından nazikçe çıkartarak içindeki plastik kap ile beraber daldırma işlemi yapılabilir. Çiçeğinizin sulanmasını bekledikten sonra mermer saksısının içerisine yerleştirmek yeterli olacaktır. Kireç içermeyen bir su kullanmalısınız. Su ve püskürtme işlemlerini daima sabahları yapmanız gerekiyor.

Orkidenizi aldığınızda eğer çiçekleri bir süre açıp bir süre açmıyorsa elbette bir sorun vardır. Orkidenin çiçeklenmeden sonra bir dinlenme fazı denilen döneme girer. Orkidenin uykusu genelde altı ile dokuz ay arası sürecektir. Bu durum da bitkiden bitkiye farklılık gösterecektir. Uyku aşamasında kaliteli bir bakım ile orkidenin tekrar çiçeklenmesine yardımcı olabilirsiniz. Sararmış yaprak ve çiçek saplarını mutlaka steril bir makasla kesmeniz gerekiyor. Tüm koşullar yerine getirdiği zaman orkidenin çiçek tomurcukları 6 ile 8 hafta arasında oluşmakta ve toprak çiçeklenme süresi 5 ay kadar sürer. Orkideler çiçek açma döneminden sonra çiçeklerin döküldüğü yerden ya da sararmaya başlayan saplardan çiçeğinizi budayarak yeniden uzamasını sağlayabilirsiniz. Eğer orkidenin hava kökleri dışarı çıktıysa, hava kökleri kahverengi olduysa, ölü kökleri oluştuysa mutlaka bitkinizin bakımına önem vermeniz ve daha çok bakmanız gerekiyor. Bitki bakımınızı doğru bir şekilde yapmadığınız zaman çiçeğinizin kısa sürede solduğunu ve öldüğünü görebileceksiniz. Orkide bakımı hassas ve narin bir bitki olduğu için iyi bakılması ve ilgilenilmesi gerekir. Tıpkı bir çocuk gibi ilgilenilmesi gereken orkide oldukça güzel görünüme sahip bir çiçek olarak karşımıza çıkar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir