3 mins read

Atatürk Çiçeği Nasıl Kızarır? Atatürk Çiçeği Nasıl Bakılır Ve Çoğaltılır?

Atatürk çiçeği, Eylül ayından itibaren her gün 12 saat boyunca karanlık bir ortamda tutularak yapraklarının kızarması, kırmızı renge dönmesi sağlanır. Bu işlem Eylül ayı boyunca uygulanmalı ardından çiçek yarı aydınlık bir alanda yetiştirilmeye devam edilmelidir. Bakım kapsamında, Kış aylarında haftada bir kez sulama yapılması gerekir.

Saksı ile altı delikli modellerden tercih edilerek, toprağının suyu süzmesi sağlanmalıdır. Bu kapsamda çürüme önlenir. Kış ve İlkbahar aylarında (Eylül ayı hariç) pencere önünde bakılması önerilir. Yapraklarını dökmeye başladığı dönemde ise solan yapraklar koparılarak temizlenmelidir.

Aşırı sulanmadan kaçınılması gerekir. Çoğaltma işlemi için Mayıs ayında çiçekli bir dal seçilip, bu dal kökten ayrılarak, torf bakımından zengin bir toprağa ekilir. Can suyu verilip bitkinin büyümesi beklenir.

Atatürk Çiçeği Özellikleri Nelerdir?

Atatürk çiçeği, Aralık, Ocak ve Şubat ayları içerisinde çiçek açar. Haftada bir sulanmaktan hoşlanır. Kırmızı ve yeşil yapraklarını aynı anda sergiler. Bir kış çiçeği olarak bilinir. Saksıda yetiştirmeye uygundur. Çok sıcak ve çok soğuk ortamlardan hoşlanmaz. Geçirgen ve mineralli toprak çeşitlerinden hoşlanır.

Atatürk Çiçeği Toprağı Nasıl Olmalıdır?

Atatürk çiçeğinin yetiştirileceği toprak, geçirgen, torf ile karışık, bahçe toprağı olarak bilinir. Bu cins toprağa yapılan ekim işlemi ardından Atatürk çiçeği sağlıklı şekilde yetiştirilir. Kış ayı öncesinde toprağın mineral açısından zenginliğinin sağlanması için hafif bir gübreleme tercih edilebilir.

Atatürk Çiçeği Budaması Nasıl Yapılmalı?

Atatürk çiçeğini budamak için yapraklarının renk tonu açısından solması ve güçsüz hale gelmesi beklenir. Bir sene içerisinde ilk yaprak dökümü gözlemlendiğinde güçsüz düşen tüm yapraklar kesilerek gövdeden temizlenmelidir. Diğer yandan gövdeye bağlı güçsüz düşmüş dalların olması halinde, sadece bu dallar kesilerek, budama yapılmalıdır. Yaşlı ve zayıf dallar, topaktan 10 cm yükseklik ölçüsü temel alınarak temizlenmelidir.

Atatürk Çiçeğinin Hikayesi Nedir?

Atatürk çiçeği, Atatürk tarafından bir serada görülen ve kendisi tarafından görsel olarak çok beğenilen bir bitki türüdür. Anavatanı Meksika olan bitki, göz alıcı kırmızı yaprakları ile beğeni toplamış ve Türkiye’de ekimine başlanmıştır. Haziran ve Eylül ayları arasında bol sulama ardından, çiçeklenmeye başlayan bitki, Atatürk tarafından beğenilmesine bağlı olarak Atatürk çiçeği adını almıştır. Çiçeğin Latince ismi ise Euphorbia olarak bilinir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir