Bahçelerin Vazgeçilmezi Şebboy Çiçeği Özellikleri ve Bakımı
4 mins read

Bahçelerin Vazgeçilmezi Şebboy Çiçeği Özellikleri ve Bakımı

Hem rengarenk hem de canlı görüntüsüyle bahçelerin vazgeçilmezi olan Şebboy çiçeği diğer çiçeklerden farklı olarak sahibinden daha fazla ilgi istemektedir. Peki, Bahçelerin Vazgeçilmezi Şebboy Çiçeği Özellikleri ve Bakımı nasıldır?

Şebboy Çiçeği

Latince adı Matthiola olan Şebboy çiçeği aslında Brassicaceae yani turpgiller familyasında yer almaktadır. Farklı bir firma tarafından verilen bilgiye göre 330 cins ve 3700 türü bulunan bu ailenin ülkemizde 85 cins ve 515 türü yer almaktadır. Sarı, pembe, mor, turuncu ve beyaz dört parçalı çiçekler açan Şebboy çiçeği karanfilin kokusunu da andırmaktadır. Oldukça yoğun kokusuyla bilinen Şebboy çiçeğinin kokusunun uçucu yağdan kaynaklandığı söylenmektedir. Fakat bu yağın herhangi bir tıbbi faydası bulunmamaktadır. Türkiye’de oldukça yaygın olan Şebboy çiçeği kırmızı ve kahverengi gibi renkleriyle üretilmeye başlanmıştır.

Şebboy Çiçeği Anlamı

Şebboy çiçeği anlamı saflık ve sevgi anlamına gelmektedir. Zaten bu kadar güzel kokulu bir çiçekten başka bir anlam beklemek olmazdı değil mi? Türkiye’de oldukça yaygın olan Şebboy çiçeği öncelikle kırmızı renkte üretilirken daha sonra kahverengi renkli olarak üretilmeye başlanmıştır. Bu da çiçeğin çeşitliliğinin daha da artacağı anlamına gelmektedir.

Şebboy Çiçeği Bakımı

Ana vatanı Avrupa olarak bilinen Şebboy çiçeği özellikle parfüm sektöründe önem arz etmektedir. Genelde bahçede yetiştirilmesinin yanı sıra tohumla yetiştirilmesi de tercih edilen bazen iki bazen çok yıllı olan bir bitki olan Şebboy Çiçeği Bakımı oldukça kolaydır. Yaprakları az olmasının yanı sıra çiçeklerinin de fazla olması bu çiçeği ilgi çekici yapan özellikler arasındadır. Sevdiği iklim yarı gölgeli, soğuk ve kuraklığa dayanıklı bölgelerdir. Yaprakları ilk olarak tüylü ve küçük iken çiçekleri salkımlar halindedir. Nemli toprağı seven Şebboy çiçeğini sularken damlama sulama yöntemi önerilmektedir. Sağlıklı bir Şebboy çiçeği yetiştirmek istiyorsanız doğal ortamına uyum sağlamanız gerekir.

Şebboy Çiçeği Özellikleri Nelerdir?

Turpgiller ailesinden olan Şebboy çiçeğinin yabani çeşitlerine özellikle Avrupa kıtasının güney kısmında rastlarız. Özellikle sıcak renk tonlarından oluşan renk skalasında olan çiçeklere baktığınızda şebboy çiçeği bakımı ve görüntüsünü siz de merak edeceksiniz. Özellikle hoş kokusuyla bilinen Şebboy çiçeği sanayi ve kozmetik alanında da sıklıkla kullanılmaktadır. Yetiştirilmesi oldukça kolay olan Şebboy çiçeği genelde tohumla yetiştirilen, ortalama boyu da 50 cm ile 80 cm olan bitkinin çiçeği erken olmaktadır. Eğer bu çiçeği bahçede yetiştireceksek yabani ot ve sarmaşık benzeri oluşumlarını temizlemeli ve toprağını havalandırmalıyız. Havalandırılmamış toprağa ektiğiniz şebboy çiçekleri ya yavaş büyüyecek ya da büyümeden çürüyeceklerdir.

Şebboy Çiçeği Nasıl Yetiştirilir?

Şebboy Çiçeği eğer bahçede bakımı yapılacaksa drenajı iyi yapılmış olması gerekir. Şayet bahçe ekimi söz konusuysa ekimi yapılacak olan alan yabani ot ve sarmaşıklardan arındırılmalıdır. Bu sebeple direkt güneş ışığı alan bölgelere koyulabilir. Şebboy çiçeği aynı zamanda büyümesi tamamen durdurulabilen veya yavaşlatılabilen bir bitkidir. Aşırı sıcak sevmeyen bir bitki olmasının yanı sıra çok yüksek sıcaklıklardan uzak tutulması gerekir. Aynı zamanda şebboy çiçeğinin güneş ışığına olan isteği de oldukça yüksek olmaktadır.

Şebboy çiçeği hem hoş kokusu hem de insanı mutlu eden görüntüsüyle peyzaj sanatının vazgeçilmezleri arasındadır. Tıbbi ve kozmetik kullanımı bulunan Şebboy çiçeği, masaj yağı olarak da tercih edilir. Fakat son zamanlarda kişinin ruh haline ve zevkine göre farklı yağ çeşitleri de kullanılmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir