Maranta Bitkisi Nedir?
3 mins read

Maranta Bitkisi Nedir?

Marantaceae türü olarak bilinen Maranta bitkisi adını 16. yüzyılda yetiştirilmiş olan Bartolomeo Maranta’dan almaktadır. Aynı zamanda halk arasında Dua bitkisi olarak da bilinen Maranta bitkisi biberiyeye karakteristik kokusunu veren asiti üretmektedir. Hem aroması hem de görüntüsüyle Maranta Bitkisi Nedir?

Maranta Bitkisi Nedir?

İtalyan doktor ve botanikçi olan Bartolomero Maranta’nın adını taşıyan Maranta bitkisi Amerikan tropik bölgelerine özgü bir bitkidir. Aynı zamanda dua çiçeği denmesinin bir diğer sebebi de yapraklarının gün boyunca düz geceleri ise dua eder gibi ellerinin kıvrılmasıdır. Bundan dolayı bu bitki bitkiler alemindeki en dekoratif yaprak çeşitlerine sahiptir. Maranta bitkisinin en popüler türü de orta kısmı sarı yaprak kısmı da kırmızı damarlarla süslü olandır. Yapraklarına yakından baktığınızda kadife bir kumaşa benzediğini görürüz. Ayrıca iyi yetiştirilmiş olan Maranta kısa bir orta gövdeden yükselip aşağıya doğru sarkan yapraklara sahip olmalıdır.  15 cm uzunluğunda yapraklara sahip olması gereken Marantalar ev bitkisi olarak yaygın kullanılsa da uzun ömürlü olmamaktadır. Yine de evinizi bu harika bitkilerle donatmak için bakımını öğrenmelisiniz.

Maranta Bitkisi Bakımı

Genelde 20 cm boyunda olan Maranta bitkisi kısa bir bitkidir. Kısa boylu olmasının yanı sıra harika bir pencere önü bitkisidir. Hem böylece dar alanlara sığacak hem de yapraklarıyla bu alanların dolu dolu görünmesini sağlayacaktır. Ayrıca Maranta bitkileri için sera benzeri alanlarda da kolay bir şekilde yetişebilir. Ilık, nemli, yumuşak hava akışı ve bol gübre olursa  Maranta bitkisi daha iyi gelişecektir. Bu bitkiyi çok soğuk yerde tutmamalı, toprağının da kuru bırakılmaması gerekir. Aksi takdirde bitkinin kökleri çürüyecek ve yaprakları dökülecektir. Fakat fazla güneşe maruz bırakırsanız yapraklarının üzerinde kahverengi lekeler oluştuğunu göreceksiniz. Bu sebeple Maranta bitkinizin gelişmesi için orta yolu bulmalısınız.

Doğrudan güneş ışığını sevmeyen Maranta bitkisini dolaylı güneş ışığı yardımıyla büyütmelisiniz. Pencerenin yanına asabilir veya pencere kenarında bir alana yerleştirebilirsiniz. Direkt güneş ışığı aldığınızda Maranta bitkisinin yaprakları sıcaktan kavrulacak ve üzerinde oaln lekeler çıkacaktır. Renginin canlılığını kaybeden Maranta bitkisi düşük ışığa da toleranslıdır.

Maranta bitkisi kurumaya meyilli bir bitkidir. Bundan dolayı büyüme döneminde toprağını kurumayacak şekilde sık suladığınızdan emin olun. Fakat fazla sulamada bitkinin yapraklarının sararmasına neden olursunuz. İlkbahar ve yaz aylarında aktif olarak büyüyen toprağı nemli tutmalı sonbahardan kış aylarına kadar suyu azaltın. Toprağının ne çok ıslak ne de çok kuru olmasını seven Maranta’yı sularken oda sıcaklığında dinlendirilmiş, havalandırılmış su ile sulayın. Maranta aynı zamanda asidik toprakları sever.

Büyüme mevsimi boyunca Maranta bitkinizi her ay besleyin. Yüksek kaliteli, suda çözünen yeşil ev bitkileri için genel bir bitki besini kullanmanızı tavsiye ederiz. Marantanızın daha güçlü büyüyerek daha dolgun görünmesine teşvik etmek için bir makas yardımıyla budama yapmanız gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir