Anemon Çiçeği Anlamı Nedir?

Anemon Çiçeği gerek yapısı gerek ise her yerde yetişebilen bir çiçek olduğu için oldukça uzun ömürlü bir bitkidir. Türkiye’de en çok Ege Bölgesinde yetişen Anemon Çiçeği İzmir, Aydın ve Akdeniz Bölgesinde ise Antalya’da yetişen bir bitkidir. Bir merkezin çevresinde görülen Anemon çiçeği simetrik bir şekilde açılan çiçekleri vardır. Dünya genelinde inceleme yaptığımızda genellikle kuzey yarım kürede ve ılıman olan yerlerde yetişmektedir. Dünya genelinde bilinen 60 tür anemon çiçeği vardır. Türkiye’de ise yalnızca Anemon Blande türü yetişmektedir. Zengin toprakları seven Anemon çiçeği genelde parkların ve bahçe alanlarının güzelleşmesini sağlar.

Anemon Çiçeği Hikayesi

Kendiliğinden açabilen ve herhangi bir çaba sarf etmeye gerek kalmayan anemon çiçeğinin birkaç farklı hikayesi vardır. En çok bilinen hikayesi de Yunan Mitolojisinde bilinen hikayedir. Kıbrıs kralının kızı tanrılara yeterince inanmadığından dolayı tanrı Aphrodithe tarafından kız cezalandırılır. Bu ceza ise kıza asla ret edemeyeceği baba arzusu verilir. Kız dadısından yardım alarak babası ile 7 gün boyunca birlikte olur. Babası son gün birlikte olduğu kişinin kızı olduğunun farkına varır ve onu öldürmeye karar verir. Tanrılar kıza acıyarak onu anemon çiçeğine dönüştürdüler.

Anemon Çiçeği Hakkında Bilgi

Türkiye genelinde dağ lalesi olarak bilinen Anemon çiçeği diğer kültürlerde de özellikle yunan kültüründe tazeliği ve gençliği simgeler. Göbek kısmı beyaz olan anemon çiçeği aynı zamanda ilaç sanayisinde de kullanımı yapılmaktadır. Bildiğiniz gibi dağ lalesi kış günlerinde ve gece soğuğunda yapraklarını kapatır kendini korumaya alır. İzmir ve Aydın bölgelerinde yetişen Anemon çiçeği üretimi için soğanları kullanır. Hemen her soğan da 15 santim aralıklarla dikilir. Oldukça yoğun kokulu olan dağ lalesi içinde 103 farklı madde bulunur. Bu maddeler de yağ sanayisinde kullanılır. Bronşit, yutak ve nefes borusunda oluşan solunum yolu hastalıkları için de kullanılır.

Anemon Çiçeği Bakımı

Hemen her ülkede kolaylıkla yetişen bir bitki olan Anemon çiçeği Aydın ve Antalya bölgelerinde doğal olarak kendiliğinden yetişir. Sera üretimi de yapılan Anemon çiçeği çok yıllık bir bitkidir. Çok farklı renklerde çiçekleri açılan Anemon çiçeği bakımı çok zor değildir. Özellikle evinizin bahçesinde tercih edeceğiniz Anemon çiçeği bakımı daha kolay ve zahmetsizdir. Anemon çiçeği bakımı:

  • Anemon çiçeği nemli ve sıcak ortamları sever. Bundan dolayı nemli alanlarda ekilmeli ve bakımı öyle yapılmalıdır.
  • Sıklıkla sulanmalıdır.
  • Zaman zaman dibinde yer alan yabani otların temizlenmesi gerekir.
  • Gübrelemeye ihtiyaç duyulmaz.
  • Böcekler Anemon çiçeğinin yapraklarını çok sever. Bundan dolayı sıklıkla ilaçlama yapılmalıdır.
  • Don olaylarının olduğu bölgelerde kış aylarında korunmaya alınırsa daha iyi olacaktır.

İster evinizde, ister ofisinizde isterseniz de bahçenizde bakacağınız Anemon çiçeğinin bakımı oldukça kolaydır. Siz de soğanını ekerek kolaylıkla yetiştirebilir ve ortamınızı güzelleştirebilirsiniz. Rengarenk çiçekleriyle ortamınız daha güzel hale gelecektir.

Yorum yapın